Edukácia

Aké golfové vybavenie potrebujete, keď chcete začať s golfom?

Ak ste už aj vy vyskúšali golf a tento šport vás chytil za srdce, pravdepodobne teraz zvažujete, aké golfové vybavenie budete potrebovať. O tom je tento článok!
Published
August 28, 2024

Aké golfové vybavenie potrebujete, keď chcete začať s golfom?

Ako ku každému športu, aj ku golfu je dôležitá kvalitná výbava. Taká, ktorá vám umožní dosiahnuť lepšie výsledky a užiť si hru naplno. V tomto článku sa pozrieme na základné a doplnkové golfové vybavenie, ktoré potrebujete, aby ste mohli začať svoju golfovú cestu s radosťou a aby vás tento krásny šport neomrzel.
Ak ste už aj vy vyskúšali golf a tento šport vás chytil za srdce, pravdepodobne teraz zvažujete, aké golfové vybavenie budete potrebovať. Správna výbava vám umožní zlepšiť svoju hru a užiť si každú chvíľu strávenú na golfovom ihrisku alebo na našom golfovom odpalisku 365 Golf Range v Trenčíne.

Základné vybavenie pre golfistu, ktoré vám nesmie chýbať

Pri začiatkoch s golfom je dôležité mať základné vybavenie, ktoré vám umožní plnohodnotne hrať a zlepšovať svoje schopnosti. Bez správneho vybavenia môže byť vaša hra obmedzená a môže vás to odradiť od ďalších pokusov.

Golfové palice

V prvom rade budete potrebovať golfové palice. Tie sa delia na niekoľko typov, pričom každý má špecifický účel a je navrhnutý pre rôzne situácie na ihrisku.

- driver je golfová palica určená na dosiahnutie maximálnej vzdialenosti odpalu
- iron poskytuje presnosť na stredné vzdialenosti
- putter je kľúčový na záverečné údery a doklepnutie loptičky do jamky
- wedge vám pomôže dostať loptičku z pieskoviska či vysokých tráv

Pri výbere palíc je dôležité zohľadniť vašu výšku, štýl hry a skúsenosti. Správne vybrané palice môžu výrazne zlepšiť vašu hru a komfort na ihrisku, preto sa oplatí venovať tomuto kroku dostatok času. Pokiaľ si neviete dať rady, poradíme vám!

TIP: Chcete preskúmať krásu golfu? Pripravili sme pre vás článok Pravidlá golfu pre začiatočníkov.

Golfové loptičky

Druhou nevyhnutnou vecou sú golfové loptičky, ktoré sa líšia podľa materiálu, počtu vrstiev a kompresie. Niektoré sú navrhnuté pre väčšiu vzdialenosť, iné pre lepší pocit a kontrolu. Pre začiatočníkov sú vhodné loptičky s nižšou kompresiou, ktoré sú mäkšie a poskytujú väčšiu kontrolu. Vyššia kompresia je vhodná pre skúsených hráčov, ktorí majú silný úder a hľadajú maximálnu vzdialenosť.

Golfový vak

Ako budete svoje golfové palice a golfové loptičky prepravovať? Odpoveďou sú golfové vaky! Existujú rôzne typy vakov od ľahkých stand bagov po priestranné cart bagy určené pre vozíky. Stand bagy sú ideálne pre hráčov, ktorí radi chodia po ihrisku, zatiaľ čo cart bagy poskytujú väčší priestor a komfort pri použití golfového vozíka. Začiatočníkovi plne postačí stand bag.

Golfové oblečenie

Samostatnou kapitolou je golfové oblečenie. To by malo byť pohodlné a funkčné a malo by zabezpečovať voľnosť pohybu a priedušnosť. Materiály ako polyester a bavlna sú často používané pre ich komfort a odolnosť. Dôležité je pritom nielen pohodlie počas celej hry, ale aj golfová etiketa – používajú sa golfové košele, nohavice a šortky. No a netreba zabúdať ani na golfové topánky. Tie prichádzajú s hrotmi alebo bez nich a poskytujú stabilitu a trakciu na ihrisku. Kvalitné golfové topánky znamenajú lepší výkon a menšiu únavu nôh. Hroty zaisťujú lepší grip na trávniku, čo je obzvlášť dôležité pri mokrých podmienkach, zatiaľ čo bezhrotové topánky sú pohodlnejšie na dlhé prechádzky po ihrisku.

Doplnkové golfové vybavenie pre ešte lepší zážitok z hry

Okrem základného vybavenia existuje niekoľko doplnkových položiek, ktoré môžu váš golfový zážitok ešte vylepšiť.

TIP: Viete, že 365 Golf Range je ideálnym miestom na teambuilding?

Golfový vozík

Golfové vozíky sú skvelým pomocníkom na prepravu vašich palíc a vybavenia po ihrisku. Manuálne vozíky sú lacnejšie a ľahšie, zatiaľ čo elektrické vozíky ponúkajú väčší komfort a menej námahy pri preprave. Cena elektrických vozíkov môže byť vyššia, ale komfort a jednoduchosť použitia často stoja za investíciu. Využívajú ich však už väčší profesionáli.

Golfové rukavice

Golfové rukavice zlepšujú úchop a znižujú riziko vzniku mozoľov. Poskytujú tiež lepší kontakt s palicou, čo môže zlepšiť váš úder. Navyše vás dokážu veľmi dobre chrániť pred chladom a inými nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Golfové čiapky a slnečné okuliare

A pred počasím vám ochránia aj golfové čiapky a slnečné okuliare. Čiapky chránia vašu tvár a oči pred priamym slnkom, slnečné okuliare s polarizačnými sklami zase pomáhajú znižovať oslnenie a zlepšujú viditeľnosť. Oba faktory sú nevyhnutné pre udržanie koncentrácie. OK, ale kde všetky tieto veci nakúpiť?


Existuje množstvo kamenných obchodov, kde golfové príslušenstvo nakúpite. Často sa nachádzajú priamo v golfových areáloch. Pokiaľ sa vám nikam nechce chodiť, golfové príslušenstvo jednoducho a rýchlo objednáte aj cez internet.


Ak si však nechcete kupovať nové golfové vybavenie, pretože iba začínate, zvážte použitú výbavu. Mnohí hráči, ktorí hrajú golf súťažne, ponúkajú svoje použité golfové vybavenie za nižšie ceny, no kvalita je stále vysoká. Takýto deal sa teda rozhodne vyplatí a ak zistíte, aké golfové palice, loptičky a ostatné príslušenstvo vám vyhovuje, môžete investovať do nových a kvalitnejších kúskov.

TIP: U nás sa o golfové vybavenie nemusíte starať – všetko máme!

O svoje golfové vybavenie sa musíte aj starať


Aby ste si mohli užívať dlhú životnosť vášho golfového vybavenia, dôležitá je správna údržba a starostlivosť. Po každej hre svoje palice očistite od zvyškov trávy, piesku a nečistôt. Na čistenie používajte jemnú kefku a teplú vodu. Nezabúdajte ani na kontrolu alignmentu hláv palíc. Golfové vybavenie skladujte na suchom a chladnom mieste. Golfové palice skladujte vo vertikálnej polohe v golfovom vaku, aby sa zabránilo ohýbaniu. Loptičky a ostatné príslušenstvo uchovávajte v suchu, aby nedošlo k ich poškodeniu vlhkosťou.

Svoje golfové vybavenie pravidelne kontrolujte a sledujte známky opotrebenia alebo poškodenia. Ak zistíte akékoľvek problémy s vaším vybavením, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc alebo servis.

Máte všetko a chýba vám len miesto? Golfové odpalisko 365 Golf Range!


Ak už máte všetko a hľadáte to správne miesto, vedzte, že nič lepšie ako golfové odpalisko 365 Golf Range nenájdete. Sme otvorení 365 dní v roku a ponúkame nielen čisto nové priestory, ale aj unikátnu technológiu Toptracer, ktorá približuje golf všetkým a ktorú nikde v strednej Európe nenájdete. V súkromných kójach si môžete vyskúšať odpalovanie, sledovať parametre odpalu a zlepšovať sa, ale aj zabávať a súťažiť s priateľmi. Samozrejmosťou je TOP občerstvenie, skvelé nápoje, moderné prostredie, príjemná obsluha a komunita, ktorá vás privíta s otvorenou náručou. Svoju kóju si môžete rezervovať aj hneď teraz!

Tak čo, vidíme sa?


Výber správneho golfového vybavenia a jeho údržba sú dôležité nielen pre váš úspech, ale aj preradosť z hry. Kvalitné vybavenie vám umožní dosiahnuť lepšie výsledky a užiť si každú chvíľu strávenú na golfovom ihrisku. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený hráč, správna výbava a jej údržba vám umožnia naplno si vychutnať hru a dosahovať svoje ciele na ihrisku. Prajeme vám veľa úspechov a radosti z golfu a vidíme sa v 365 Golf Range!